Hoe mogen we je helpen?

Hypotheek in 2017. Wat gaat er veranderen?

Er staan weer wat wijzigingen voor 2017 in de planning waar huizenkopers rekening mee moeten houden. Kun je volgend jaar meer of minder lenen?

Elk jaar gaat er wel iets veranderen gericht op hypotheken. Al meerdere keren is de regeling van de hypotheekrenteaftrek beperkt. Ook dit jaar gaat deze vlieger weer op. De belangrijkste conclusie is dat het hebben van 'eigen geld' bij de aankoop van een woning steeds belangrijker wordt.

 

Je kunt nog maar 101 procent lenen

Het is al heel wat jaren zo, dat je bij het kopen van een huis de kosten niet meer volledig kunt meefinancieren. Ieder jaar wordt die grens verder verlaagd. En vanaf 2017 kun je nog maar voor één procent aan kosten meefinancieren in je hypotheek. Wie dan een woning koopt van 250.000 euro magd an nog maar 2.500 euro van de bijkomende kosten in de hypotheek opnemen. Dit maakt het kopen van een huis zo langzamerhand een lastige missie. Het hebben van eigen geld wordt daarom steeds belangrijker. Naar verwachting wordt het meefinancieren van kosten vanaf 2018 zelfs helemaal onmogelijk gemaakt.

 

Huiseigenaren met een hoog salaris krijgen minder terug

Tot een paar jaren geleden kon je de betaalde hypotheekrente aftrekken in de hoogste belastingschijf, tenminste als de top van je inkomen hierin viel. Dat kan niet meer. De hoogste belastingschijf (ruwweg bij €67000 inkomen) kent een belastingtarief van 52 procent. Dit jaar hebben huiseigenaren met een inkomen in deze schijf recht op 50,5 procent aan belastingvoordeel. In 2017 zakt dit percentage naar 50 procent. Voor de meeste grootverdieners is het een klein verschil in teruggave, maar de verlagingen blijven jaarlijks door gaan totdat ze de hypotheekrente nog maar kunnen aftrekken tegen 42 procent. 

 

NHG bedrag gaat omhoog

Het is niet alleen maar slecht nieuws. Meer huizenkopers kunnen gebruik maken van Nationale Hypotheek Garantie. Je mag in 2017 maximaal een huis kopen van 245.000 euro om aanspraak te kunnen maken op NHG. Dit brengt verwarring, want de grens ligt in 2016 ook al op 245.000 euro. Het grote verschil is dat de rekenregels veranderen. Op dit moment mag de hypotheek inclusief kosten niet hoger zijn dan 245.000. En bij dat hypotheekbedrag ligt de koopsom voor de woning dus ietsje lager. Vanaf volgend jaar zal de maximale leensom met NHG gekoppeld worden aan de koopprijs van de woning. En wanneer die koopsom 245.000 euro bedraagt, zal de hypotheek (plus 1% kosten) dus ietsje hoger kunnen liggen. 

Kinderen helpen aan een huis

Na 1 januari wordt het weer mogelijk om eenmalig belastingvrij tot 100.000 euro te schenken aan je kinderen. Ze moeten het bedrag wel gebruiken voor de eigen woning. Met dat bedrag mogen ze dus een bestaande hypotheek verlagen, of ze gebruiken het bedrag om te verbouwen of als extra eigen geld bij de aankoop van een woning. Er zijn wel voorwaarden. De ontvanger van het geld mag niet ouder zijn dan 39 jaar. Eventueel worden eerdere schenkingen verrekenend. Je mag ook schenken aan iemand anders dan je kinderen. Het hoeft natuurlijk geen 100.000 euro zijn. Minder mag ook.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 08-12-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Premie berekenen autoverzekering particulieren
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Ambtenaren Gemeente Den Haag, Politie en Brandweer
meer informatie