Verax Nieuwsbrief Januari 2017

 

 
 
nwsbrf1122014

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen, onze producten en diensten

 
 

Onderwerpen

Januari 2017 

 
  klein

Verax Assurantiën
Laan van Eik en Duinen 172
2564 GX Den Haag
070 346 17 51
info@verax.nl

 
 

Voorwoord

 

Natuurlijk houden wij u ook in 2017 op de hoogte van ontwikkelingen!  Heeft u vragen over de punten in deze nieuwsbrief of over ander zaken, neemt u dan gerust contact met ons op, wij staan altijd voor u klaar!

 
 

Ouders mogen kinderen financieel steunen bij studie

 

img2De fiscus kent maximale bedragen die ouders kinderen eenmalig of jaarlijks mogen schenken, zonder dat de kinderen over deze giften belasting hoeven te betalen. Deze maxima worden ook wel schenkingsvrijstellingen genoemd.

 

Onder deze maximale giften die u belastingvrij aan uw kinderen mag schenken vallen niet de kosten van de studie van de kinderen die u financiert. U mag de studie van uw kinderen volledig betalen. Dit wordt door de fiscus dus niet gezien als een schenking waarop de maximale schenkingsvrijstellingen betrekking hebben.

 

Het (deels) betalen van de studie van uw kinderen wordt door de fiscus niet gezien als een schenking omdat ouders enerzijds een onderhoudsplicht hebben voor kinderen tot 21 jaar. Anderzijds zien veel ouders het financieel steunen van het kind in het kader van zijn of haar studie als het nakomen van een natuurlijke verbintenis en dus niet als een “vrijwillige” schenking.

   

 
 

Bestuurder worden van een VvE? Even opletten!

 

img3Bij een pand waarbij meerdere zelfstandige wooneenheden zijn ontwikkeld, is het bij wet verplicht om een Vereniging van Eigenaren, VvE, op te richten. Alle eigenaren van een appartement zijn lid van deze Vereniging. De VvE houdt zich onder meer bezig met de gemeenschappelijke ruimten zoals ingang, lift en daken. Deze gemeenschappelijke ruimten moeten periodiek onderhouden worden. Hiervoor moeten tijdig financiële middelen worden gereserveerd.

 

Het bestuur van de VvE bestaat meestal uit een aantal eigenaren van appartementen die in het gebouw zijn gesitueerd. Misschien dat u ooit het verzoek krijgt om lid te worden van een bestuur van een VvE, van een school, sportvereniging of culturele instelling. Voor al deze organisaties geldt, dat het aanvaarden van een bestuursfunctie ook bepaalde risico’s voor u met zich kan meebrengen.

 

Aansprakelijkheid

Door toegenomen claimbewustheid en veranderende wet- en regelgeving lopen bestuurders een steeds groter risico om door derden en/of leden van de eigen organisatie aansprakelijk te worden gesteld voor het niet behoorlijk vervullen van de bestuursfunctie. Bij een VvE kan dan dat bijvoorbeeld spelen, wanneer de gelden die gereserveerd zijn voor het periodieke onderhoud niet goed beheerd worden of evident onvoldoende blijken te zijn. Bij verenigingen of culturele instellingen kan het gaan om onjuiste aanvragen voor subsidies of onvoldoende verzekeringen, waardoor bij een calamiteit niet alle schade verzekerd blijkt te zijn.

 

Voor bestuurstaken geldt meestal een collectieve verantwoordelijkheid naast voor alle bestuurders een hoofdelijke aansprakelijkheid. Dat houdt in dat u als individueel bestuurder persoonlijk aansprakelijk gesteld kunt worden voor de volledige schade die voortvloeit uit fouten van uzelf of van uw medebestuurders.

 

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
Dit soort schade valt meestal niet onder de door u als privé persoon afgesloten verzekeringen. Deze schades kunnen wel verzekerd worden door de organisatie waar u bestuurder wordt via een zogenaamde bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Wij adviseren u om – wanneer u ergens gevraagd wordt bestuurder te worden – altijd te controleren of er een dergelijke verzekering is en geen genoegen te nemen met de mededeling van het aanwezige bestuur dat zo een verzekering er is. Vaak worden bijvoorbeeld de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering door elkaar gehaald. Vraag een kopie van de verzekering.

 

Wil een organisatie geen bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten, dan is ons advies om heel goed na te denken of u wel positief moet reageren op het verzoek om bestuurslid te worden. De risico’s zijn groot. Alleen al de kosten om u tegen een onterechte claim te verweren, kunnen snel in de duizenden euro’s lopen.

  
 
 

Weet wie u moet bellen bij calamiteiten

 

img4Het blijkt dat het voor veel mensen nog steeds niet helemaal duidelijk is welk nummer zij moeten bellen bij calamiteiten. Wij zetten het graag voor u op een rijtje.

 

Spoedeisende hulp en verdachte situaties: 112

Het alarmnummer 112 is voor spoedeisende hulp van politie, brandweer of ambulance. Het gaat dan dus om zaken als brand, aanrijding met gewonden, inbraak of diefstal op heterdaad, etc. Ook wanneer u verdachte situaties waarneemt, waarbij u denk dat het verstandig is dat de politie snel poolshoogte komt nemen, kunt u 112 bellen.

 

Belt u met 112, dan zal de centralist u vragen wat er aan de hand is en u vervolgens doorverbinden met de juiste hulpdienst in uw regio.

 

Geen spoed, wel actie van politie nodig: 0900-8844
Het kan ook gebeuren dat u wel politie nodig heeft, maar de situatie niet levensbedreigend of op heterdaad is. U kunt dan bellen met het landelijke politienummer 0900-8844.

 

Het gaat dan om zaken als bijvoorbeeld: verkeerd geparkeerde auto’s; burenruzie; geluidsoverlast.

 

Anoniem bellen: 0800-7000
Indien u strafbare zaken constateert, dan kunt u deze anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem. Dit is een onafhankelijk meldpunt. Wilt u niet met de politie bellen, maar wilt u wel dat er actie wordt ondernomen naar aanleiding van bijvoorbeeld moord, mishandeling, overvallen, drugs, brandstichting, wapen- of mensenhandel of terrorisme, dan kunt u deze informatie anoniem doorgeven op dit nummer.

 

Sla deze nummers op!
Ons advies is om deze nummers op te slaan op uw mobiel en dan zo mogelijk onder uw favorieten, zodat – wanneer u deze nummers nodig heeft – u deze ook direct tot uw beschikking heeft.
 


Meer weten over uw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op, zodat wij u van een advies op maat kunnen voorzien.                                                                                                        

       Volg ons op    FB  twitter


Disclaimer
Wij hebben de Nieuwskrant voor Particulieren met veel zorg samengesteld. Wij houden ons echter niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de verstrekte informatie en sluiten iedere aansprakelijkheid daarvoor uit.

Ingeschreven in het register Financieel Dienstverlener (AFM)

Aangesloten bij KiFiD

 

Powered by AcyMailing